Începătorii ucigaşii şoselelor


Articol preluat din Gandul :

http://www.gandul.info/actualitatea/incepatorii-ucigasii-soselelor.html?3927;2761451

Începătorii ucigaşii şoselelor

de Dan Cărbunaru | 07 IULIE 2008

În primele şase luni din 2008, şoferii cu lămâie şi-au dublat producţia de morţi şi răniţi faţă de 2007

Şcolile de şoferi n-au nici măcar un număr minim de ore de „absolvire“ pentru un cursant

Începătorii ucigaşii şoselelor

Şoferii începători sunt un veritabil pericol în trafic. Cel puţin aşa reiese din statisticile Ministerului de Interne, care arată că, în primele luni ale acestui an, ei au omorât sau rănit aproape tot atâţia oameni cât în întreg anul 2007. Dacă, anul trecut, începătorii, adică cei care deţin permis de conducere de mai puţin de un an, au provocat 499 de accidente rutiere grave, în care 189 de persoane şi-au pierdut viaţa, în prima jumătate a anului în curs ei au comis deja 425 de accidente, soldate cu 137 de morţi.

O explicaţie este, potrivit poliţiei, pregătirea superficială şi insuficientă în cadrul şcolilor de şoferi. În momentul de faţă, de şcoli se ocupă Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Rutieră Română. Dar problema e că legea actuală, confuză şi sumară, nu prevede o răspundere clară pentru şcolile de şoferi. Acestea nu au prevăzute nici măcar un număr minim de ore pentru un cursant. La asta se adaugă şi examenele „blânde“ ale Poliţiei, care au culminat cu „fenomenul Piteşti“, unde carnetele auto se livrau ca la autoservire, contra cost.

X1_AdParams =
{
‘pub’ : ‘632203491294404’,
‘site’ : ‘gandul’,
‘section’ : ‘site’,
‘zone’ : ‘rectangle’,
‘size’ : ‘0x0’

};

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Victor Paul Dobre, ne-a declarat ieri că o primă măsură va fi implementarea sistemului informatic de examinare a viitorilor şoferi. „În acest fel dorim să evităm în primul rând cazurile de corupţie, precum cele de la Argeş sau de la Bacău, ne-a precizat demnitarul MIRA. În acest fel asigurăm şi corectitudinea examinării”. În plus, Victor Paul Dobre a promis să demareze în cel mai scurt timp posibil discuţii cu Ministerul Transporturilor, instituţia care „tutelează” activitatea şcolilor auto. Pe de altă parte, conducerea Poliţiei Rutiere, alarmată de numeroasele accidente grave provocate de şoferii începători, susţine că numai o reglementare strictă prin care instructorii auto şi şcolile în care lucrează să poată fi traşi la răspundere îi poate responsabiliza pe aceştia.

Instructorii auto vor reglementarea activităţii lor

De aceeaşi părere sunt chiar şi reprezentanţii sindicatului de profil al instructorilor auto. Aceştia acuză însă autorităţile de faptul că tergiversează de ani de zile realizarea reglementărilor în domeniu. „Suntem direct interesaţi în rezolvarea acestei probleme, ne-a declarat Cornel Lipă, preşedintele Sindicatului Naţional al Instructorilor Auto din România. În ciuda insistenţelor noastre, nici până în ziua de astăzi nu avem un punct de vedere comun al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Ministerului Educaţiei şi Ministerului Transporturilor. Este imperios necesar să clarificăm sistemul de înfiinţare şi funcţionare a şcolilor auto, de pregătire şi şcolarizare a viitorilor şoferi şi, bineînţeles, de examinare a lor”.

Anunțuri
Categorii: Uncategorized | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: