definitia unui lider …


Prin preumblarile mele zilnice pe net … slavit fie numele aluia de inventa Googleul …ca fara el nu m-as fi descurcat … gasesc de fiecare data si lucruri interesante.

Mai zilele trecute, cautand niste articole despre leader vs manager , pentru o prietena , am gasit printre tonele de materiale ce foloseau limbaj de lemn … care tratau teme de genul te nasti leder …. ba bla … si foarte plictisitoare pe deasupra, am gasit un articol care mi-a atras atentia si m-a facut sa ma rad olecuta .

Si iata-l pe el …pe articol :

„Ce este un lider – o definitie dupa Konrad Lorenz

Pe vremea cand ma interesa acest subiect si cautam/indexam diferite materiale privitoare la el, am avut norocul sa citesc un exemplu foarte graitor al etologului Konrad Lorenz (i-am pus mai sus o fotografie in care se scalda alaturi de subiectii unui experiment) care mi-a cam lamurit cum sta treaba cu liderii si lidershipul! Zice Lorenz ca sunt bancurile alea mari de pesti, alea imense, cum se vad in filmari pe Discovery si ca ele se comporta ca un singur organism. Organismul asta are niste reactii previzibile si firesti, cum ar fi sa fuga din fatza pradatorilor dar s-a pus si problema miscarilor pe care le are bancul in absenta unor stimuli externi. Explicatia ar fi urmatoarea: toti pestisorii aia au in creierashul lor minuscul nush ce substanta (va rog sa-mi iertati lipsa de rigoare stiintifica, dar nu pot mai mult la ora asta!) care-i determina sa imite spontan si instantaneu miscarile grupului. Mecanismul asta face ca bancurile imense de pestisori sa aiba un comportament atat de prompt si unitar, chestie care de altfel ii si salveaza din multe situatii dificile. Ei, si-aici vine partea misto, cica e cate un pestisor defect. Asta are gripat mecanismul cu pricina, nu-i functioneaza tartacutza conform parametrilor. Pestisorul asta se plimba deci pe unde-l duce cheful, isi vede de treaba lui, isi urmareste scopul individual, poate vrea sa mananca si gura lui o alga bruna, un coral straveziu, o portie de plancton, ceva, acolo, timp in care ceilalti disperati, comandati de mecanismul perfect din creier, il urmeaza ca o umbra gigantica pe oriunde inoata. Iar astuia nici ca-i pasa, el isi vede imperial de treaba lui. Daca nu ati priceput pana acum, sa traduc: liderul e un tip caruia-i lipseste o doaga, de obicei cea a bunului simt, iar restul sunteti voi!”

Anunțuri
Categorii: Uncategorized | 2 comentarii

Navigare în articol

2 gânduri despre „definitia unui lider …

  1. strongvaleriana

    :), :), 🙂

  2. Pingback: 10 calitati care te pot transforma dintr-un simplu antreprenor intr-un lider de succes « Minitu’s Weblog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: