Revenim la criza – solutiile propuse de specialisti


Citim, citim, si iar citim, despre criza. Unii dintre noi o si simtim. Eu adica. De aceea, pe zi ce trece criza si stirile despre criza, sunt mai importante decat circul electoral. As avea de scris si despre alegeri cate ceva, dar nu cred ca voi mai aborda subiectul, deoarece consider ca as putea face si altele cu timpul meu decat sa scriu despre niste hulpavi care ne prostesc pe fata. 

Si, in schimb, citesc despre ce se intampla in lume. 

In presa de specialitate scrie ca in primul rand vor fi afectate tarile dezvoltate. Asta se intampla acum. Norvegia, ca stiu asta pe pielea mea, una din cele mai dezvoltate tari din punct de vedere economic, o simte. Si multe alte tari simt lucrurile astea. 

Cum am zis si ieri, urmam noi. si asta se vede . 

Citez de prin ziare :”prime mici sau deloc, pentru salariatii romani in preajma sarbatorilor”, „aproximativ 9000 de angajati ai uzinelor Dacia vor sta acasa si astazi”,”criza economica mondiala provoaca disponibilizari masive in Romania” …si mai pot gasi si alte titluri. 

 

Eu unul, nu sunt specialist, si nu incerc sa gasesc solutii, ca nu sunt capabil. Insa citesc acum pe net un articol, pe care il puteti gasi integral aici si care articol spune niste chestii care ma lasa cu gura cascata.

Ei spun acolo despre majorarea cotei unice de la 16% la 19% si despre majorarea TVA-ului. Se mai vorbeste impozitarea terenurilor, sau ma rog cresterea nivelului de impozitare, si nu numai la terenuri, ci si la tigari, tutun, articole electrocasnice si articole de lux. 

Se mai zice de faptul ca „Romania are una din cele mai mici taxari” din Europa, si ca trebuie sa ajungem la nivelul lor. 

Citind toate astea, care sunt puse in acel articol la nivel de sfaturi din ce imi dau seama, eu, imi doresc din sa emigrez, repede repede. 

Concluziile mele referitoare la articol. 

Romania intra in criza. Se preconizeaza ca in 2009 ajungem la un somaj national de 8%, adica aproximativ 1mil de someri, si eu chiar cred asta, pentru ca se vor intoarce multi dintre „stranieri” acasa. 

Romania intra in criza, se desfiinteaza locuri de munca, si solutiile gasite de specialisti sunt cresterea taxei de impozitare, si a TVA-ului. 

Cresterea celor 2 inseamna nu o palma, ci direct o bata in cap, cu viteza sa nu apuce sa se fereasca, data IMM-urilor. Poate chiar si firmelor mai maricele. Parerea mea. Poate ma insel. 

Deci, avem someri, marim taxe, firme, companii intra in faliment, rezulta mai multi someri. Se zice ca se doreste descurajarea consumului si incurajarea dezvoltarii economice. 

Asa zice la articol. Analistii nostri, zic asta. 

Iar recurg la logica, si lansez o intrebare, la care astept raspuns. Cumva… dezvoltarea economica si consumul, nu sunt oarecum… corelate ?  

Argumentul ca avem una din cele mai mici taxari din Europa, nu este un argument, in opinia mea. Daca tot ne comparam cu Europa, hai sa ne comparam si la puterea de cumpare zic . 

Poate sunt eu idiot, insa raman la parerea mea. Cresterea taxelor, coroborata cu cresterea somajului, duce la omorarea antreprenorilor. Vor fi din ce in ce mai putini oameni care vor avea bani sa cumpere, ceea ce inseamna scaderea consumului, care inseamna ca firmele vor fi afectate, vor avea vanzari, respectiv comenzi mai mici, insa taxe mai mari, lucru ce duce la incercari de reducere a costurilor, care se fac si prin disponibilizari, ceea ce inseamna si mai putini bani pe piata. 

Daca gresesc pe undeva, va rog sa ma corectati. Repet, nu sunt specialist, judecata mea e bazata pe bunul simt si cunostintele generela.

Anunțuri
Categorii: Uncategorized | Etichete: , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: