Marea conflagraţie mondială


Are să pornească din buricul lumii, cel mai important oraş ce a existat vreodată pe Pământ, şi la sfârşit, sus numitul Pământ are să termine să există aşa cum îl ştim noi.

Adică marea conflagraţie are să înceapă la mine la Amadora.  Şi are să înceapă între cele două părţi, română şi portugheză, pentru că partea română nu reuşeşte să convingă partea portugheză, că  podeaua, este de fapt …da da … un mare spaţiu de depozitare. Şi că şosetele susnumitei părţi române nu fac nici o crimă dacă parchează regulamentar, lânga restul de haine parcate şi ele regulamentar pe podea. Păi, da, ziceţi şi voi … drept îi ? Ea ţine morţis că nu, nu e bine, nu e locul lor şi gata.  Aşa că dacă vedeţi rachete sol sol do re mi, e de la noi.

Gluma glumă, dar sa revenim oameni serioşi. Mi-am terminat cu brio ( unde brio semnifică prezenţa la toate orele de curs), cursul de portugheză. Şi în vecii vecilor nu aş fi crezut că e atât de greu să înveţi o limbă străină într-o altă limbă străină.

Este şi mai confuzant atunci când limba străină pe care o înveţi este oarecum similară cu a ta, dar o treci prin filtrul unei străineze care nu re nimic de a face cu limba ta. Exemple …

Portugheză  : eu, tu, ele/ela, nos, vos, eles, elas. Ghiciţi …

Tot ca la ei … um, dois, três, quatro, cinco, seis, sete, oito, nove, dez. Ca să fie şi mai uşor, să facem o propoziţie. O meu nome é Mihai, tenho 28 anos e são romeno [ u meu nom e Mihai, teniu 28 anus i sao( nazal ) rumenu ]. Noa… nu e mereu la fel de simplu dar întelegeţi ce vreau să zic. Toată treaba asta trebuie să o trec prin engleză, şi se duce …de suflet toată asemănarea. Mă rog, acu s-a terminat chinul iniţial, adică la început doare mai tare că apoi te obişnuieşti. Am terminat şcoala amu începe studiu individual.

Una peste alta, situaţia este oarecum şi amuzantă. După cum vă puteţi da seama, cunoştinţele mele de vocabular sunt limitate, însă după ce m-am prins că în portugheză cuvintele sunt la fel, doar că au altă terminaţie, am început să aplic asta peste tot. Să vă zic un secret … nu merge tot timpul.

Tot aşa, nu am de unde ştii sensurile mai puţin ortodoxe pe care le au unele cuvinte. Păi nu am, că jumătatea portugheză, la juma de an de când sunt aici, nu mi-a desluşit încă toate misterele transportului în comun lisabonez … d’apoi să-mi zică ce cuvânt e voie şi ce cuvânt nu e voie …

Să explic. Am început esperimentul cu roşiile. Adică am pus seminţe în pământ şi aştept minunea când am să îmi mănânc propriile roşii, ale mele. Dacă ziceam în româneşte acelaşi lucru dar cu ouă, era nasol. Dacă zici cu roşii dar în portugheză, într-un spaţiu public, în speţă sala de aşteptare de la doctor, unde sunt milioane şi milioane de portughezi bătrâni şi serioşi, nu e bine. Vă las o secundă să înţelegeţi.

Şi da, aţi înţeles bine. Foarte mândru de mine, motivul era că ştiu să zic în portugheză … draga mea, dacă merge bine, în şase săptămâni îmi vei putea mânca roşiile … am zis-o. Am obţinut reacţii diverse. Partea portugheză şi-a muşcat buzele să nu o pufnească, râsul. Pentru că ea ştia ce eu nu ştiam la momentul ală. Şi anume semnificaţia frazei „mânca-mi-ai roşiile”.

Restul de portughezi serioşi … de la doamnele cele în vârstă, nume de cod babe, am primit acele priviri care lasă urme. De la bărbaţi am primit 2 reacţii. Cei care era cu jumătatea mai bună din viaţa lor m-au dezaprobat pe faţă … nemernicule, ce vorbe sunt astea … uite cum ne dezicem de tine perversu’ dracului ce eşti. Cei care erau singuri au zâmbit într-un colţ de gură.

A trebuit să reiau ce am scris de vreo două ori ca să înţeleg ce am scris, dar mă bazez că cititorii mei sunt mai inteligenţi decât mine. Ceea ce nu e greu deloc. Ce m-a confuzat este şi că am vorbit cu mama pe skype între timp, şi sunt preocupat că tre să îi dau vestea părţii portugheze, că azi e sărbătoare şi că nu pot să fac ce m-a rugat ea. Şi anume curăţenie.

Nu că aş fi eu reliogios tare dar … până acu asta cu sărbătorile a mers de fiecare dată şi m-a scutit de treburi. Vedem până când.

Una peste alta La mulţi ani Elenelor + derivate, Constantinilor +derivaţii! LA mulţi ani mamaie ! La mulţi ani unchiule ! Ştiu că ei nu citesc blogul, da’ eu scriu !

Acu să mă scuzaţi vă rog, eu mă duc să gândesc abordarea problemei. Aia cu sărbătoarea şi restu’ !

Vă urez urabile urări ! Ne revedem cam luni aşa, că azi plecăm… la soacră’mea!

P.S.

Să îmi ţineţi pumnii. Am găsit un job la care cerinţe sunt engleză advanced, cunoştinţe geografie, ceva experienţă la negocieri, LIMBA ROMÂNĂ, şi limba portugheză nivel … mediu 😦

Anunțuri
Categorii: Uncategorized | 8 comentarii

Navigare în articol

8 gânduri despre „Marea conflagraţie mondială

 1. john

  … buna si tot inainte … inapoi nu este „loc”

  Pai bine domne scri asa in nestire … eu sunt cu doua steaguri … unul francez pe care il urasc, adica la munca si unul finlandez, adica sunt pe acasa …

  „daca nu te-as sti” … as putea sa iti spun ca imi placi din ce in ce mai mult …

  week-end fain si „succes-uri”

 2. ui la el,Ioane .. daca nu te-as stii as zice ca nu ma placi :). saptamana frumoasa si tie !

 3. Paula

  Am ras in hohote la faza cu rosiile, care a devenit expresie la noi in casa. Cand avem dispute conjugale, ele domina cu un „Manca-mi-ai rosiile” :))

 4. hait … ui ce fac si eu … mai aveti grija ca in romania e ok, daar daca veniti in portugalia sa nu folositi espresia asta ca nu e frumos :)!

 5. Paula

  Nici daca o folosim in romana?

 6. la cati romani sunt in portugalia, si ce fel de romani sunt pe aci … eu as recomanda ca limba romana sa fie uitata acasa. sad but true zicea metallica mai demult !

 7. Paula

  Atunci „Eat my tomatoes” merge? Ca daca nu, eu nu mai vin in Portocalia. Acusi despachetez!!

 8. lol … hai fie , treaca de la mine … e ok. Permission granted.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: